Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους λέβητες φυσικού αερίου;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους λέβητες φυσικού αερίου;

Η επιλογή ενός λέβητα φυσικού αερίου μπορεί να είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Υπάρχουν διάφορα είδη και τύποι της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων. Οπότε το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε κάποιες πληροφορίες για τις μελλοντικές σας αποφάσεις.

Οι λέβητες αερίου και ειδικότερα οι επίτοιχοι λέβητες έχουν κυριαρχήσει πλέον στην αγορά θέρμανσης επειδή τα σημαντικά πλεονεκτήματά τους αναγνωρίζονται σχεδόν παγκοσμίως: οικονομική πηγή ενέργειας, σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης, λιγότερο δεσμευμένο χώρο, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση κ.λπ. Επομένως, όπου υπάρχει δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, η επιλογή των επιτοίχιων λεβήτων είναι σχεδόν κάτι αυτονόητο.

Οι μάρκες λεβήτων σε σύγκριση με αυτές των αυτοκινήτων δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, γι’ αυτό χρειάζεται μία πιο λεπτομερής έρευνα αγοράς. Στην πραγματικότητα, αρκετές εταιρίες εμφανίζονται τελευταία στον χώρο της θέρμανσης που κατασκευάζουν καυστήρες, λέβητες πετρελαίου, λέβητες αερίου αλλά και θερμαντικά σώματα. Στην αγορά κυριαρχούν κυρίως Ιταλικοί και Γερμανικοί κατασκευαστές, ωστόσο στον κλάδο ξεχωρίζουν και οι κατασκευαστές από την Ασία.

Κάποιοι μπορεί να αυτοαποκαλούντες γερμανικοί, όμως το μόνο γερμανικό που έχουν είναι το όνομα. Κάποιοι μπορεί να παρουσιάζουν ότι έχουν τους “καλύτερους λέβητες” με εντελώς αυθαίρετο και παραπλανητικό τρόπο, ενώ άλλοι να διαφημίζονται από μεμονωμένους εγκαταστάτες σε τιμές που δεν ταιριάζουν με την ποιότητά τους. Πέρα αυτού εμείς οι καταναλωτές συχνά κάνουμε το λάθος να επιλέγουμε έναν λέβητα με πολύ χαμηλό κόστος υποθέτοντας έτσι ότι εξοικονομίσουμε χρήματα στην αρχική μας επένδυση. Δεν ισχύει όμως αυτό στην αγορά των λεβήτων. Εξαιτείας του ανταγωνισμού έχει διαμορφωθεί ο κανόνας πως «ότι θα δώσεις, αυτό θα πάρεις». Συνεπώς, για το όφελος μας είναι αναγαίο να προβούμε σε μια έρευνα αγοράς και να επιλέξουμε το συνδυασμό λέβητα και εγκαταστάτη που θα μπορέσουμε να εμπιστευτούμε.

Θερμική ισχύ ενός λέβητα:

Η θερμική ισχύς εκφράζεται συνήθως σε kW (κιλοβάτ) ή kcal/h (χιλοθερμίδες ανά ώρα). Όσο υψηλότερα είναι τα kW ή kcal/h, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος που μπορεί να θερμανθεί.

Ένα σχετικά μικρό σπίτι μπορεί να ζεσταθεί με λέβητα φυσικού αερίου με μικρότερη ισχύει σε κιλοβάτ. Τα μεγαλύτερα σπίτια, από την άλλη πλευρά, απαιτούν λέβητες με περισσότερη ισχύ. Παράδειγμα με βάση m2 (τετραγωνικά μέτρα) του σπιτιού:

  • για σπίτι με 100 m2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας λέβητας με ισχύ έως και 21kW ή 18.000 kcal/h,
  • για σπίτι με 100-150 m2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέβητας με ισχύ κοντά στις 23kW ή περίπου 20.000kcal/h,
  • για σπίτι με 150-200 m2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέβητας με ισχύει γύρω στις 35kW ή περίπου 30.000kcal/h.

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο της εγκατάστασης θέρμανσης είναι η σωστή επιλογή ισχύος λέβητα και θα πρέπει πάντα να ακολουθείται από μελέτη μηχανολόγου μηχανικού με βάση τις απώλειες θερμότητας του κτιρίου.

Αν λοιπόν επιλέξεις λέβητα με ισχύς που δεν αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα, η αγορά αυτή δεν θα σε ωφελίσει εφόσον το σπίτι σου δεν θα ζεστένεται επαρκώς και συνεπώς η επιλογή αυτή δεν θα αξίζει τα χρήματα της.

Επιδαπέδιος και επιτοίχιος λέβητας:

Λέβητα αερίου δαπέδου ή τοίχου μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σαςκαι τι ταιριάζει στον χώρο σας. Γενικότερα, οι επιδαπέδιοι λέβητες τοποθετούνται στο πάτωμα, ενώ οι επετοίχιοι που ποικίλουν και επικρατούν κυρίως την αγορά, τοποθετούνται στο τοίχο χωρίς να ακουμπούν το πάτωμα. Επίσης, οι επιτοίχιοι λέβητες είναι μικροί σε μέγεθος και αποτελούν μια από τις ιδανικότερες επιλογές εγκατάστασης λέβητα φυσικού αερίου σε διαμερίσματα έως και 100 m2.

Συμβατικός ή συμπύκνωσης λέβητας αερίου:

Με κάθε καύση παράγονται καυσαέρια. Σε αυτά μεταφέρεται θερμότητα και παραμένουν αχρησιμοποίητα. Τα αέρια καύσιμα παράγουν ατμό που διαχέεται στην ατμόσφαιρα μέσω των καμινάδων λόγω τη ςαυξημένης ποσότητας υδρογόνου.

Οι λέβητες συμπύκνωσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 80% αυτών των καυσαερίων. Μέρος τους συλλέγεται, ψύχεται και συμπυκνώνεται εντός του λέβητα μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη.

Αυτή η τεχνολογία μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και15% στ ασυμβατικά συστήματα καλοριφέρ (υψηλή θερμοκρασία) και έως και 35% στα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλή θερμοκρασία).

Οι λέβητες συμπύκνωσης εξοικονομούν ενέργεια και, ως εκ τούτου, εξοικονομούν χρήματα. Παρέχει περισσότερη χρήσιμη ενέργεια σε εσωτερικούς χώρους με την ίδια ποσότητα καυσίμου σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς λέβητες.
Μακροπρόθεσμα, θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο το σπίτι σας είναι πιο ζεστό, αλλά και οι λογαριασμοί θέρμανσης θα είναι χαμηλότεροι.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ο «έξυπνος» ανεμιστήρας. Τα ηλεκτρονικά χειριστήρια θα σας επιτρέψουν να μεταβάλλετε την ταχύτητα και να τροφοδοτήσετε τον λέβητα με την ακριβή ποσότητα αέρα που απαιτείται για πλήρη καύση και αυξημένη απόδοση.

Σημαντικοί υπολογισμοί:

Για την επιλογή ενός λέβητα απαιτείτε να πραγματοποιήσετε τους ακόλουθους υπολογισμούς:

  • Τις διαστάσεις του λέβητα. Βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει στο σημείο που πρόκειται να το τοτοποθετήσεις, στο μπαλκόνι ή το λεβητοστάσιο.
  • Τη θερμική ισχύ, η οποία δείχνει την απόδοση του λέβητα. Αν αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του σπιτιού σας.
  • Την κατανάλωση και το ρυθμό ροής φυσικού αερίου για τη θέρμανση του σπιτιού, μέτρηση που πραγματοποιείται από ειδικούς.

Ουσιαστικά, η κατανάλωση επηρεάζεται από την απόδοση και την ισχύ του λέβητα αλλά και από άλλους παράγοντες όπως:

  • Τοπικές κλιματολογικές συνθήκες
  • Χαρακτηριστικά σχεδιασμού κτιρίου
  • Η ποιότητα της μόνωσης, όπως ο εξωτερικός τοίχος του σπιτιού κλπ.

Υλικά κατασκευής του λέβητας αερίου:

Οι λέβητες αερίου απαιτείται να είναι ανθεκτικοί και σιγουρευτείτε ότι τα υλικά κατασκευής στο εσωτερικό τους χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Όσο αφορά τον θάλαμο καύσης, οι ανοξοίδωτοι δεν απαιτούν ιδιαίτερη τακτική συντήρηση, εκτός από τον καθαρισμό που απαιτούν όλοι οι λέβητες. Μπορεί να καθαριστεί με καθαρό νερό και τα διαλύματα γλυκόλης, τα οποία δεν επηρεάζουν την απόδοσή του. Επομένως, οι θάλαμοι καύσης από αλουμίνιο πυριτίου είναι πολύ πιο πιθανό να αστοχήσουν από τους θαλάμους καύσης από ανοξείδωτο χάλυβα 316L σε περίπτωση μη τακτικής συντήρησης.

Ωστόσο, οι ανοξείδωτοι θάλαμοι καύσης είναι πιο ακριβοί από τους θαλάμους αλουμίνιο πυριτίου, οι οποίοι είναι ελαφρύτεροι και έχουν καλύτερη θερμική αγωγιμότητα. Ωστόσο, η ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και η μακροζωία των θαλάμων από ανοξείδωτο χάλυβα τους καθιστούν ελκυστική επένδυση. Οι θάλαμοι αλουμινίου πυριτίου είναι πιο πιθανό να σκουριάσουν, να διαβρωθούν και τελικά να φθαρούν πολύ πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους ανοξείδωτου χάλυβα από κράμα 316L.

Η θερμοκρασία του νερού:

Σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν η θερμοκρασία του νερού από το λέβητα είναι πολύ υψηλή τότε και η κατανάλωση ενέργειας θα είναι υψηλή. Συνήθως οι λέβητες φυσικού αερίου έχουν αντιστάθμιση δηλαδή έχει αυτοματισμό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης από τον λέβητα σύμφωνα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχει λέβητες που δεν διαθέτουν αυτή την λειτουργία. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Κοίτα τις γενικές οδηγίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τη σωστή θερμοκρασία νερού για τον λέβητά σας με βάση την εξωτερική θερμοκρασία.

Γενικότερα, η σωστή θερμοκρασία του νερού του λέβητα αντιστοιχεί σε:

  • 55°C, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 5°C ή μεγαλύτερη
  • 60°C, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0°C ή μεγαλύτερη
  • 65°C, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -5°C ή μεγαλύτερη
  • 68°C, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -10°C ή μεγαλύτερη
  • 75°C, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15°C ή μεγαλύτερη

Κριτήρια επιλογής ενός λέβητα φυσικού αερίου:

Τελικά, τι είναι αυτό που δείχνει το πόσο αξιόπιστος είναι ένα λέβητα αερίου; Τα χαρακτηριστικά που είναι καλό να προσέξεις πρωτού καταλήξεις στην απόφαση σας είναι τα εξής:

  • Εξοικονόμηση στην κατανάλωση – Ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου, καλό είναι να παράγει πολύ θερμότητα και αντίστοιχα να καταναλώνει λιγότερα καύσιμα.
  • Αντιπαγωτικό σύστημα – Οι σωλήνες να μην παγώνουν ακόμα και στις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
  • Μέγεθος – Σημαντικό κριτήριο είναι να έχει μικρό μέγεθος, αλλά να χαρακτηρίζεται από μεγάλες δυνατότητες. Να χωράει σε ένα μικρό μπαλκόνι ή σε κάποιο εσωτερικό χώρο.
  • Υλικά κατασκευής – Απαιτείται να είναι ανθεκτικό. Ελέγξτε τα υλικά μέσα για να βεβαιωθείτε ότι θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.
  • Καύση – Εξαιρετική και καθαρή για να εξοικονομείς καύσιμο και ταυτόχρονα να προστεύετε το περιβάλλον.
  • Αποδοτικότητα – Χωρίς κάποια δυσκολία, να καλύπτει τις ανάγκες σας για θέρμανση του χώρου και ζεστό νερό.
  • Άλλα κριτήρια – Η διαμόρφωση και η κατασκευή του χώρου σας. Παράγοντες όπως η μόνωση του κτιρίου, το ύψος της οροφής, το κλίμα της χώρας και το συνολικό μέγεθος της κατοικίας σας είναι πολύ σημαντικοί.

Τώρα γνωρίζετε κάποια πράγματα για τους λέβητες αερίου; Για το επόμενο βήμα σας, είμαστε πάντα εδώ! Βρείτε τα προϊόντα θέρμανσης στην ιστοσελίδα μας istikoglou.gr. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή email. Πάντα χαρούμενοι να σε βοηθήσουμε!

Share this post