Θέρμανση με pellet: Τι είναι;

Θέρμανση με pellet: Τι είναι;

Θέρμανση με pellet

Η θέρμανση με pellet έχει κερδίσει σημαντική μερίδα των καταναλωτών, που ζητούν ένα εύκολο, οικολογικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης για τον οικιακό ή επαγγελματικό τους χώρο. Όμως ποια είναι τα κυριότερα υπέρ και κατά για τη θέρμανση με pellet;

Το πέλλετ ή pellet είναι συσσωματώματα συμπιεσμένου ξύλου, χωρίς υγρασία και χωρίς καμία πρόσθετη χημική ουσία. Το σχήμα τους είναι κυλινδρικό και παράγονται από υποπροϊόντα ξυλείας, καλλιεργειών και φυτών. Χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη- βιομάζα για την παραγωγή θερμότητας και χρειάζονται ειδικές συσκευές-σόμπες για την καύση τους.

Τι σου προσφέρει; 

Αυξημένη απόδοση

H θερμική απόδοση της θέρμανσης pellet είναι εξαιρετικά υψηλή, αλλά εξαρτάται και από την ποιότητα της σόμπας που θα διαλέξεις. Διαλέγοντας μία καλής ποιότητας συσκευή, εξασφαλίζεις τη σωστή λειτουργία και διαχείριση καύσης των πέλλετ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή κατανομή θέρμανσης στο χώρο, χωρίς περιττή καύση και απώλειες θερμότητας και χρημάτων. 

Εξοικονόμηση χρημάτων

Η θέρμανση με pellet μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 50% των χρημάτων, συγκριτικά με την καύση πετρελαίου. Ενδεικτικά, μία σόμπα pellet χρησιμοποιώντας 2 κιλά καύσιμη ύλη παράγει 10 kwh, που είναι η ίδια θερμική απόδοση με ένα λίτρο πετρελαίου, με τη διαφορά ότι το κόστος του pellet είναι το μισό από αυτό του πετρελαίου. Επίσης, τα pellet καίγονται με πιο αργό ρυθμό, συγκριτικά με τα ξύλα. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί και η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της σόμπας. Συνεπώς, καλό είναι να ενημερωθείς για τις κιλοβατώρες της συσκευής που θα επιλέξεις. 

Ευκολία στη χρήση

Μπορείς να ελέγξεις τη λειτουργία της σόμπας μέσω του αυτόματου συστήματος της που ειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης. Επίσης, η λειτουργία διακόπτεται αυτόματα όταν δεν υπάρχει ανάγκη για θέρμανση στο χώρο. 

Μηδενικό ισοζύγιο CO₂

Το pellet καθώς καίγεται παράγει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με αυτή που απορροφάται από τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν. Η στάχτη τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λίπασμα. Οπότε έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεί οικολογική πρόταση θέρμανσης. 

Μικρές ανάγκες συντήρησης 

Καθώς ο λέβητας pellet παράγει μικρή ποσότητα στάχτης συγκριτικά με άλλες καύσιμες ύλες, απαιτεί και λιγότερη συντήρηση. Ένας περιοδικός καθαρισμός πριν την έναρξη της λειτουργίας του καυστήρα πέλλετ το χειμώνα, θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του και τη μέγιστη απόδοση θέρμανσης κατά τη χρήση του. 

Πρακτικότητα

Η επιλογή του pellet είναι ιδιαίτερα πρακτική, καθώς διαθέτουν σύστημα που ελέγχει πόσο pellet θα καεί ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου. Μπορείς επίσης, να προγραμματίσεις την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας στους καυστήρες pellet. Επιπλέον, μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα σωμάτων καλοριφέρ στο σπίτι. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση και έμπειρο επαγγελματία για να έχεις μία επιτυχή σύνδεση. 

Σε τι θα σε δυσκολέψει η θέρμανση με pellet;

Μειωμένη ευελιξία

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η θέρμανση pellet, απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. Συνεπώς, σε διακοπή ρεύματος, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τη θέρμανση του χώρου. Ο καυστήρας pellet διαθέτει και μπαταρία που μπορεί να καλύψει την ομαλή λειτουργία της για λίγη ώρα, σε περίπτωση που βρεθεί εκτός ρεύματος.

Αυξημένες ανάγκες εγκατάστασης

Η θέρμανση με σόμπα pellet απαιτεί την πρόσβαση σε καμινάδα ή εξωτερικό τοίχο για την ασφαλή έξοδο του καπνού, καθώς και την κατασκευή μπουριού στον τοίχο για τον ίδιο λόγο. Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει καμινάδα, θα χρειαστεί σχετική μετατροπή, ώστε να ταιριάζει στη διάμετρο της εξόδου του πέλλετ. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο τελικό κόστος για την εγκατάσταση pellet στο χώρο σου. 

Συνθήκες αποθήκευσης πέλλετ

Τα pellet χρειάζονται ειδικό χώρο, χωρίς υγρασία για την αποθήκευσή τους. Συνεπώς, δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο μπαλκόνι ή την αποθήκη της πολυκατοικίας σου. Αν τραβήξουν υγρασία, τότε η απόδοσή τους μειώνεται κατά πολύ. 

Αυξημένη ζήτηση

Καλό είναι να έχεις εξασφαλίσει αποθέματα pellet στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, καθώς μπορεί να μη βρεις διαθέσιμα στο εμπόριο, σε περιόδους αυξημένου κρύου. Συνήθως, ο καυστήρας pellet διαθέτει έναν αποθηκευτικό χώρο των 15 κιλών ή παραπάνω, τον οποίο μπορείς να γεμίζεις και να γίνεται αυτόματα ο ανεφοδιασμός της σόμπας.  

[πηγή]

Share this post

Αφήστε μια απάντηση