Συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα παρέχει ζεστό νερό με πολύ χαμηλό κόστος για πολλά χρόνια. Η συντήρηση του είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη παραγωγή ζεστού νερού, η ασφάλεια και η διάρκεια ζωής του.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται έλεγχος και συντήρηση του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;

Κάθε 1 ή 2 χρόνια συστήνεται από τους περισσότερους κατασκευαστές να πραγματοποιείται έλεγχος και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, για να ισχύει η εγγύηση που δίνεται.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλύτερο να γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Ποιες εργασίες γίνονται κατά την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Κατά τη συντήρηση και τον έλεγχο του ηλιακού θερμοσίφωνα ο τεχνικός ελέγχει:

  1. το μπόιλερ και την αντίσταση για συσσώρευση αλάτων και λάσπης ή για διάβρωση. Αντικαθιστά το ανόδιο μαγνησίου και συμπληρώνει αν χρειάζεται αντιψυκτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη.  
  2. τις σωληνώσεις και τους συνδέσμους για τυχόν διαρροή νερού. Επιπλέον ελέγχει αν έχουν καταστραφεί οι μονώσεις και τις αντικαθιστά για τη προστασία του συστήματος από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  3. την βαλβίδα ασφαλείας και το ηλεκτρικό κύκλωμα.

Τι μπορώ εγώ να κάνω για να εξασφαλίσω την καλή λειτουργία του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;

Μπορείς να ελέγχεις μια-δυο φορές το χρόνο:

– το κρύσταλλο του ηλιακού συλλέκτη να μην έχει καθόλου ρωγμές, να είναι καθαρό από φύλλα, σκόνες κ.λπ. και να μην βρίσκεται στη σκιά. Αν το κρύσταλλο είναι σπασμένο έστω και λίγο, πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα γιατί μπορεί να πάθει βλάβη όλο το σύστημα του ηλιακού συλλέκτη. Αν υπάρχουν δέντρα που έχουν μεγαλώσει και ρίχνουν την σκιά τους πάνω στον ηλιακό συλλέκτη, τότε πρέπει να κλαδευτούν, ώστε ο συλλέκτης να δέχεται την μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία που μπορεί να δεχτεί.

– μήπως υπάρχει διαρροή νερού σε όλες τις υδραυλικές σωληνώσεις που φέρνουν το ζεστό νερό μέχρι το σπίτι, καθώς και στις βρύσες.

– την βαλβίδα ασφαλείας που βρίσκεται πάνω στο μπόιλερ αν έχουν συσσωρευτεί πολλά άλατα γύρω της. Η διαρροή νερού από την βαλβίδα ασφαλείας είναι φυσιολογική αν δεν γίνεται συνέχεια και αν η ποσότητα νερού που φεύγει είναι μικρή.

Tip: Τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία του ζεστού νερού είναι πολύ υψηλή, αν δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα του ζεστού νερού (πχ αν λείπουμε καιρό από το σπίτι), τότε καλύπτουμε ένα μέρος του ηλιακού συλλέκτη με αδιαφανές κάλυμμα (π.χ. χαρτόνι), για να μην καταπονείται ο συλλέκτης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αν είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά, εξασφαλίζεται αρχικά η αδιάκοπη και ασφαλής λειτουργία του θερμοσίφωνα ώστε να αποφύγουμε μια βλάβη που θα μας αφήσει ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση