Οδηγός αγοράς: Ταχυθερμοσίφωνας.
Ο ταχυθερμοσίφωνας είναι ένα είδος θερμοσίφωνα που θερμαίνει το νερό σε πραγματικό χρόνο. Ο ταχυθερμοσίφωνας λειτουργεί ή με ηλεκτρικό ρεύμα, ή με φυσικό αέριο/υγραέριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οικιακούς και σε επαγγελματικούς χώρους.
Ανάλογα με τον τρόπο θέρμανσης και διανομής του νερού έχουμε δύο τύπους:
α) Για τοπική παροχή ζεστού νερού: τοποθετείται ακριβώς δίπλα στην παροχή όπου θέλουμε ζεστό νερό
β) Για κεντρική παροχή ζεστού νερού: αφορά μεγαλύτερου μεγέθους ταχυθερμοσίφωνες, ζεσταίνουν το νερό κεντρικά σε ένα σημείο και το διοχετεύουν με σωλήνες σε όλο το σπίτι.
Πως Λειτουργεί;
Ζεσταίνει μόνο το νερό που περνάει εκείνη την στιγμή μέσα από αυτόν. Δεν υπάρχει δηλαδή δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού. Η θερμοκρασία του νερού ρυθμίζεται από θερμοστάτη, ώστε να μην ξεπεράσει μία ανώτατη τιμή.
Ταχυθερμοσίφωνας vs ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Πλεονεκτήματα
- Είναι μικροί σε μέγεθος και δεν πιάνουν πολύ χώρο.
- Δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας, αφού ζεσταίνεται μόνο το νερό που χρησιμοποιείται εκείνη την στιγμή. Άρα έχουμε οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος. Στον κλασικό θερμοσίφωνα, το ζεστό νερό που δεν χρησιμοποιείται πάει χαμένο.
- Το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στον ταχυθερμοσίφωνα χρησιμοποιείται αυτούσιο, χωρίς ανάμιξη με κρύο, όπως συμβαίνει στον κλασικό θερμοσίφωνα. Έτσι έχουμε και οικονομία νερού, εκτός από ρεύματος.
- Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να ζεσταθεί το νερό. Μόλις ανοίξουμε την βρύση τρέχει ζεστό νερό σε 2-5 δευτερόλεπτα. Ο κλασικός θερμοσίφωνας θέλει το ελάχιστο 10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του.
- Το ζεστό νερό δεν τελειώνει ποτέ. Όση ώρα έχουμε ανοιχτή την βρύση, θα έχουμε ζεστό νερό. Ένας κλασσικός θερμοσίφωνας 160 λίτρων, φτάνει για ντους 4 ατόμων.
- Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον κλασικό θερμοσίφωνα, γιατί επειδή δεν υπάρχει δεξαμενή, αργούν να συσσωρευτούν άλατα που προκαλούν φθορές.
Μειονεκτήματα
- Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο και ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να είναι και τριπλάσιο σε σχέση με έναν κλασικό θερμοσίφωνα. Αν βρεις πολύ φτηνά μοντέλα ταχυθερμοσίφωνα να είσαι προσεκτικός γιατί οι προδιαγραφές ασφαλείας τους και η εγγύηση σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόπιστες.
- Αν θέλουμε να έχουμε ταυτόχρονη χρήση ζεστού νερού σε ντουζιέρα, νεροχύτη κλπ, αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχουμε ταχυθερμοσίφωνα κεντρικής παροχής και μεγάλης ισχύος ή αν έχουμε ξεχωριστό ταχυθερμοσίφωνα σε κάθε παροχή. Αυτό ανεβάζει αρκετά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
- Το σε ποια θερμοκρασία θα φτάσει το ζεστό νερό εξαρτάται από την αρχική θερμοκρασία του νερού. Έτσι τις ημέρες που έχει πολύ κρύο και το νερό είναι παγωμένο, ο ταχυθερμοσίφωνας με μικρή ισχύ μπορεί να μην μπορεί να ζεστάνει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Επειδή ο ταχυθερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό σε δευτερόλεπτα, έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ότι ένας κοινός θερμοσίφωνας, δηλ. τραβάει πολύ ρεύμα σε λίγο χρόνο. Γι’ αυτό απαιτείται επέμβαση από ηλεκτρολόγο για ενισχυμένες ασφάλειες.
- Ο ταχυθερμοσίφωνας κεντρικής παροχής έχει απώλειες ενέργειας στις σωληνώσεις μεταφοράς του ζεστού νερού μέσα στο σπίτι.
- Οι σύγχρονοι ταχυθερμοσίφωνες που έχουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου καταναλώνουν ενέργεια για την λειτουργία των συστημάτων αυτών, ακόμα και αν δεν τους ανοίγουμε για χρήση ζεστού νερού.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.