Γιατί δεν δουλεύει ο θερμοσίφωνας;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη φθορά ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η ποιότητα του νερού είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς η ύπαρξη αλάτων επιταχύνει τις φθορές. Επιπλέον η συχνότητα χρήσης και οι χάλκινες σωληνώσεις που φθείρουν το μέταλλο του θερμοσίφωνα, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που καταστρέφονται οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μετά από μερικά χρόνια χρήσης, είναι να τρυπήσουν εσωτερικά, οπότε και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Συχνά παρουσιάζονται βλάβες στην αντίσταση ή στο θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Άλλες φορές πάλι η κακή λειτουργία στο μπόιλερ του θερμοσίφωνα δημιουργεί προβλήματα στη θέρμανση νερού. Για το λόγω όλων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή τους μέρη, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κυμαίνονται σε πολύ διαφορετικές τιμές.
Πρόβλημα 1ο : Δε ζεσταίνει το νερό
Αν δε ζεσταίνει το νερό ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας παρότι τον έχεις ανοιχτό πάνω από 20-25 λεπτά, τότε συνήθως είναι ο θερμοστάτης. Μερικές φορές μπορεί να είναι και κάποιο άλλο ηλεκτρολογικό πρόβλημα στις ηλεκτρικές συνδέσεις ή να έχει καεί η ασφάλεια.
Άλλη μία αιτία που μπορεί να ευθύνεται για το ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δε ζεσταίνει νερό είναι η αντίσταση. Τα συνηθισμένα προβλήματα της αντίστασης είναι ότι είτε είναι καμένη, είτε έχει γεμίσει άλατα.
Πρόβλημα 2ο : Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στάζει
Μία ακόμη συνηθισμένη βλάβη αλλά πολύ επικίνδυνη είναι όταν ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στάζει. Όταν δεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα να στάζει αυτό που πρέπει να κάνεις αμέσως είναι να κλείσεις την παροχή του νερού. Μην προσπαθήσεις να φτιάξεις μόνος σου το πρόβλημα, ακόμη και αν ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στάζει λίγο, μπορεί η βλάβη να μεγαλώσει και να γίνει πλημμύρα. Σε αυτή τη περίπτωση το πρόβλημα ενδέχεται να είναι από τρύπιο καζάνι, ή από τη βαλβίδα ασφαλείας, ή από την αντίσταση.
Προσοχή Μην βάλεις το χέρι σου στον θερμοσίφωνα και στο σημείο που στάζει γιατί η θερμοκρασία του νερού είναι τόσο υψηλή που θα σου δημιουργήσει έγκαυμα.
Πρόβλημα 3ο : Δεν ανάβει το λαμπάκι στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Όταν δεν ανάβει το λαμπάκι του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον ηλεκτρολογικό πίνακα, συνήθως η ασφάλεια του είναι καμένη. Συνήθως οι ασφάλειες καίγονται μετά από πολλά χρόνια χρήσης. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα είναι ηλεκτρολογικό τις περισσότερες φορές.
Πρόβλημα 4ο : Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κρυώνει γρήγορα
Όταν ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κρυώνει γρήγορα, αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν έφτασε στους επιθυμητούς βαθμούς που έχει ρυθμιστεί ή η αντίσταση δε ζεσταίνει. Η φθορά της αντίστασης προέρχεται από το νερό. Για να αποφύγεις την περίπτωση ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κρυώνει γρήγορα, πρέπει να τοποθετήσεις ανόδιο στην αντίσταση για να την προστατεύει από τα άλατα και να της δίνει τη μέγιστη αντοχή. Όταν λοιπόν ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κρυώνει γρήγορα αυτό που θα πρέπει να εξετάσεις είναι η κατάσταση της αντίστασης.
Πρόβλημα 5ο : Τρύπιος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αντέχει περίπου 10-15 χρόνια. Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αποφύγεις να καταλήξεις με έναν τρύπιο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, από τη φυσική φθορά στο χρόνο. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως για να αποφύγεις τον τρύπιο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα νωρίτερα είναι να τον συντηρείς όσο περισσότερο μπορείς. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για να αποφύγεις τον τρύπιο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα είναι να μην το αφήνεις ανοιχτό για ώρες. Η ελεγχόμενη ώρα λειτουργίας του, θα του δώσει αρκετά χρόνια ζωής.
Πριν όμως μπεις στη διαδικασία αγοράς ενός νέου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, θα πρέπει να σιγουρευτείς 100% ότι είναι τρύπιος και δεν πρόκειται για κάποια διαρροή.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.