Υγρασία στους τοίχους και υδραυλικές βλάβες.

Υγρασία στους τοίχους και υδραυλικές βλάβες.

Η υγρασία είναι ένα από τα ενοχλητικότερα αλλά και τα πιο συνήθη προβλήματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε κάποιο σπίτι. Η υγρασία ξεκινάει από τους τοίχους ή το ταβάνι και εξαπλώνεται σε όλα τα έπιπλα και στα ρούχα μιας και περνάει στην ατμόσφαιρα.

Ξεκινάει με μαύρες ή κίτρινες κηλίδες που είναι και το πιο εμφανές σημάδι της υγρασίας και είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας τόσο του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου όσο και των αρθρώσεων.

Από που προέρχεται η υγρασία στους τοίχους;

Η υγρασία που παρατηρείς στους τοίχους μπορεί να οφείλετε σε παράγοντες όπως είναι η κακή μόνωση του σπιτιού, οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το μπάνιο και από το μαγείρεμα, αλλά κατά κύριο λόγο οφείλονται σε κάποια υδραυλική βλάβη των σωληνώσεων που βρίσκονται στο εσωτερικό των τοίχων.

Αντιμετώπιση υδραυλικών βλαβών

Εάν όντως ο λόγος για τον οποίο ο τοίχος σου είναι γεμάτος υγρασία είναι κάποιο πρόβλημα με τις σωληνώσεις του σπιτιού σου τότε αυτό το θέμα απαιτεί βαθιά γνώση και εμπειρία από τον υδραυλικό που θα το αναλάβει προκειμένου να λυθεί, ειδικά στην περίπτωση που αφορά μια βλάβη η οποία εντοπίζεται στο εσωτερικό του τοίχου.

Πως θα αντιμετωπίσεις την μούχλα στο σπίτι σου;

Οι περισσότεροι από εμάς με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της μούχλας σε τοίχους και γωνίες είναι να τις καθαρίσουμε. Συνήθως ένα απλό τρίψιμο με ειδικά καθαριστικά για τη μούχλα θα απομακρύνει για λίγο το πρόβλημα αλλά δεν θα το εξαλείψει. Η μούχλα θα εμφανιστεί γιατί πολύ απλά δεν απομακρύναμε τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης γι’ αυτήν.

Η σωστή αντιμετώπιση της υγρασίας θα γίνει μόνο αν βρεις την αιτία που παρουσιάζεται η μούχλα στους χώρους του σπιτιού σου και την διορθώσεις. Έλεγξε όλο το σπίτι σου και όχι μόνο το χώρο που εμφανίστηκε η μούχλα. Συνήθως υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία εμφάνισης της. Τα πιο πιθανά σημεία είναι το μπάνιο, η κουζίνα και χώροι που δεν αερίζονται επαρκώς.

Βουλωμένες υδρορροές, σπασμένοι σωλήνες και κάθε υδραυλική βλάβη μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της μούχλας. Αντικατέστησε όλα τα υλικά που έχουν πάθει έστω και την παραμικρή ζημιά από τη υγρασία ή τη μούχλα.

Πως μπορείς να αποτρέψεις την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σου;

  • Έλεγχος και συντήρηση των υδραυλικών σου μια φορά το χρόνο από ειδικούς υδραυλικούς. Στη περίπτωση που το υδραυλικό σου σύστημα είναι αρκετά παλιό ο έλεγχος θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνός.
  • Έλεγχος τακτικά στους τοίχους, τα ταβάνια, τα πατώματα και τα χαλιά στο σπίτι για ύποπτα σημάδια. Σημάδια όπως αποχρωματισμό, σκασίματα, φουσκάλες ή φουσκώματα.
  • Εξωτερικός έλεγχος του σπιτιού αλλά και της μπογιάς. Η φουσκωμένη μπογιά είναι ένα δείγμα ύπαρξης υγρασίας στο χώρο. Με το πέρασμα του καιρού η μπογιά θα κάνει ρωγμές και θα ξεφλουδίσει.
  • Η χρήση αφυγραντήρα είναι μια ιδανική λύση για τη διατήρηση της υγρασίας του σπιτιού στα ιδανικά επίπεδα.
  • Ο σωστός φωτισμός και ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού σου θα βοηθήσουν στην μη επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σου.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση